Műegyetemi ifjúsági zászló

 

 

A Pro Progressio Alapítvány, a Heller Farkas Alapítvány és a Varga József Alapítvány összefogásával megvásárolt műegyetemi ifjúsági zászló 1902-ben készült, majd József nádor szobrával egyidőben, 1911. május 7-én szentelte fel Várady L. Árpád győri püspök. A zászlóanya, azaz az ünnepélyes zászlóavató személy, Habsburg Auguszta főhercegasszony volt, a zászlóbizottság elnöke pedig Pivny Aladár, a szobor és a zászló készítését egyaránt szorgalmazó Műegyetemi Segélyegylet elnöke.

A műegyetemi ifjúság zászlajának felszentelése
a Vasárnapi Újság 1911. 20. számának fotóján

Az ünnepség során a győri püspök a Központi épület aulájában rögtönzött oltárnál tartott misét azzal a kívánsággal, hogy „legyen e zászló a műegyetemi hallgatók a magasat, a legfölségesebbet kereső eszményi gondolkodásának jelképe, legyen egyben egyesítő védelmező palládiuma, mely alatt kézt-kézbetéve, testvéries megértésben, egymás megbecsülésében, szeretetében összeforrjanak!”

A 2 x 1,6 méter méretű, téglalap alakú zászlót kétsoros duplaselyemből alkották, négy szélén arany rojtozással. Mindkét lapját azonos mintájú, vastag arany hímzések díszítik. Előlapján Magyarország kiscímere található a Szent Koronával, babér- és olajággal övezve. Körülötte felirat: „MAGYAR KIRÁLYI JÓZSEF MŰEGYETEM IFJÚSÁGA”. Hátlapján a felhőkön, holdsarlón ülő Magyarok nagyasszonya. Jobb kezében a Szent Korona, lábánál a magyar címer, bal kezében, fehér lepelben a gyermek Jézus. Az ábrázolás körül felirat: „PATRONA HUNGARIAE” (Magyarország oltalmazója).

 

A ma már nem fellelhető zászlórúd díszítése a Műegyetemen akkor működő hat egyesületet – Műegyetemi Segélyegylet, Egyetemek Kórház Egylete, Műegyetemi Zenekar, Műegyetemi Atlétikai és Football Club, Műegyetemi Énekkar, Műegyetemi Evezős Club – jelképezte.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem 2020-as újévi fogadásán a műegyetemi ifjúsági zászló újraavatásának ceremóniáját kísérhették figyelemmel a vendégek a Díszterem előtti folyosón, amelynek végigkövetésére a bent elhelyezett kivetítőn keresztül is volt mód. Józsa János rektor ünnepi beszédében felidézte: az intézmény 1911-ben felszentelt történeti relikviájának 1945-ben veszett nyoma, ám a közelmúltban egy hagyatékban történő felbukkanása lehetővé tette, hogy visszakerüljön a BME-re, majd a restaurálás és a méltó bemutatóhely kialakítása után megtekinthetővé váljon.

Támogatók:

Pro Progressio Alapítvány, Varga József Alapítvány, Heller Farkas Alapítvány, Valor Zrt.
National Instruments Kft., Richter Gedeon Nyrt., valamint Dudits Ádám, Kocsis István, Pakucs János és Tombor Antal

Restaurátor: Mátyás Eszter, a Magyar Nemzeti Múzeum munkatársa
Vitrin tervezése: Vasáros Zsolt egyetemi tanár, BME Építészmérnöki Kar
Vitrin kivitelezése: Faberman Kft., Koltai György Koordináció: a Pro Progressio Alapítvány részéről Pakucs János elnök és Dallos Györgyi titkár, valamint Becker Péter, a BME VIK munkatársa. Munkájukat segítette: Batalka Krisztina levéltárvezető (BME Levéltár).

Forrás: bme.hu
Fotó: Philip János